Kringlooptuinen

Hergebruik van materialen, gesloten grondbalans en versterking biodiversiteit zijn belangrijke uitgangspunten voor een kringlooptuin.

Inheems

Inheemse beplanting is onlosmakelijk verbonden met onze inheemse fauna. Van de kleinste insecten tot de meeste vogelsoorten en kleine knaagdieren. Allen zijn ze gebaat bij de wortels, de bladeren, de twijgen, de noten en de vruchten van enkele inheemse pioniers zoals vlier, hulst, lijsterbes, hazelaar, berk, Gelderse roos, liguster, beuk, zomereik, meidoorn, taxus en zoveel andere soorten.
Autochtone beplanting is van oudsher beter beschermd tegen verschillende ziektes en parasieten en heeft een betere samenwerking met andere organismen uit onze streken waaronder flink wat schimmels en paddenstoelen.
In beplantingsplannen maken we gebruik van inheemse soorten, als het even kan op biologische wijze geteeld. Al naar gelang de wensen vullen we aan met planten en heesters met hoge sierwaarde.

Water

Water is belangrijk voor alles wat leeft. Om dieren, vogels en insecten in de tuin te stimuleren is het van groot belang om waterplekken te creëren. Van drinkbakjes tot paddenpoelen en alles wat daar tussen zit. In een ecologische tuin is water onontbeerlijk.

Maar ook de waterkringloop in de tuin heeft de aandacht. De afvoer van regenwater in de tuin door de regenpijpen af te koppelen, de mogelijkheid van de tuin om water op te nemen en het vasthouden van water voor beregening. Een tuin die bestendig is tegen droogte en tegen grote regenval. Water is een factor die altijd meeweegt in een ontwerp.

Hergebruik

Voor een mooie nieuwe tuin is het niet noodzakelijk om alles te slopen en nieuwe materialen aan te laten rukken. Juist door elementen op een heel andere manier een nieuw leven te geven, aanwezige materialen te hergebruiken kun je een mooie karakteristieke tuin maken. Hergebruik van materialen is altijd milieuvriendelijk en in veel gevallen ook budgetvriendelijk.
Het hout van een vlonder dat terugkomt als plantenbak of speelelement. Padden gemaakt van rest-stenen. Beplanting die een andere plekje krijgt. Oude potten die een schuilplek vormen voor amfibieën. Snoeihout dat wordt verwerkt in een takkenwal. Er zijn talloze voorbeelden.

Materiaalgebruik

Hergebruik van materiaal is uitgangspunt. Toch is het vaak ook nodig om bijvoorbeeld hout in te kopen. Daarbij maken we alleen maar gebruik van Europese houtsoorten zoals Robinia, Douglas, Kastanje, Eiken. Voor worteldoek, boomband etc gebruiken we afbreekbare materialen zoals jute. In voorkomende gevallen gebruiken we plastics, bijvoorbeeld voor wortelbegrenzer, in dat geval kiezen we voor sterke kwaliteit zodat deze lang meegaat en herbruikbaar is.
In onze tuinen zul je geen tropische houtsoorten of styrofoam platen vinden.

Stapelmuren

Leuk om te doen, mooie manier om je oude bestrating te hergebruiken en een geweldige plek voor allerlei beestjes in de tuin. Een stapelmuur kan een belangrijke ecologische functie vervullen in de tuin als schuilplek voor egels en amfibieën. Voor veel insecten is het mooie nestgelegenheid. En daar komen weer vogels op af. Door planten mee te stapelen kun je muur een mooie groene aanblik geven. Juist wilde soorten die van schrale grond houden kunnen hier goed in gedijen.

De eerste stap naar een ecologische kringlooptuin

We denken graag mee!