Etalage

Veel op weinig

Ook op zeer beperkte ruimte is het mogelijk een groen leeftuin te maken. In Amsterdam Noord ligt deze kleine hoektuin aan een drukke weg. De L-vormige tuin is slechts 16m2. Maar met een groene afscheiding van de weg, een speelplek gecombineerd met pergola, terrasje en verschillende borders heeft zelfs deze tuin alle gewenste functies.

Klein maar fijn

In een nieuwbouwwijk in Diemen is gekozen voor veel binnenruimte, waardoor de tuinen niet groter zijn dan 20m2. Ook hier is in de hoogte gegaan: een vlonder met verhoogde plantenbakken, pergola voor klimplanten en een moestuin achter een stapelmuur. De bestrating is van oude kasseien wat goed afwatert en groen toelaat tussen de voegen.

Bedrijfstuinen

Deze bedrijfstuin was volledig bestraat, met één grote boom en wat struiken achterin. De wens was een groene tuin waar samen gegeten kan worden, maar ook in groepjes apart overlegd. Twee zitjes en een plek voor twee picknicktafels, afgescheiden door beplanting maken het een intieme en groene tuin. In de verhoogde bakken groeien bessen, thee en kruiden die voor de lunch gebruikt worden.

Bouwwerken

Van het aanwezige materiaal, snoeihout of onbehandeld europees hout kun je speelse of praktische elementen bouwen in een tuin. Het liefst multifunctioneel en ook geschikt voor begroeiing. Denk aan een pergola waar ook een schommelbank in is verwerkt. Een klimhut die ook als hangplek in het avondzonnetje gebruikt kan worden. Een speelhut boven een fietsenberging. Enzovoort.

Halfverharding

Voor paden of terrassen kan ook halfverharding worden gebruikt. Veelal natuurlijke materialen, die door de open structuur ook zorgen voor een betere waterafvoer in de tuin. Denk aan Gravier d'or, schelpen, houtsnippers, grind, perzikpitten, houten schijven. Maar ook het halfopen bestraten of gebruik maken van gebroken puin is een mogelijkheid.

Tuinafscheiding

Er zijn legio mogelijkheden om natuurlijke tuinafscheidingen te maken. Een veel gebruikte variant is open 'betongaas' waartegen klimplanten kunnen groeien. Van wilgentakken en hazelaartakken worden kant en klare schermen gevlochten. Door met hoogte of half open schuttingen te werken ontstaat er meer gevoel van ruimte.

Wilde Weelde

Onze vakvereniging heet Wilde Weelde. En dat is wat we nastreven. Weelderige groene tuinen. Niet te strak en aangeharkt, maar met en voor de natuur. Tuinen met veel beplanting, eetbaar, insect en vogelvriendelijk die bijdragen aan de biodiversiteit.

Vijvers

In een ecologische tuin is water. Juist voor de vogels en dieren is het van belang dat er niet alleen voedsel is, maar ook water. Dat kan al heel eenvoudig met een kleine kuip tot en met de aanleg van een grote vijver. Door veel zuurstofplanten te gebruiken en de oevers te beplanten krijg je een heel natuurlijke vijver die weinig onderhoud nodig heeft.

Waterberging

Steeds vaker kampen tuinen met wateroverlast. Deze tuin stond na een forse regenbui dagen blank. Met een ecologische visie hebben we van de nood een deugd gemaakt en het water juist een plek gegeven in de tuin. De afwaterende schuur van de buren is aangesloten op een regenton welke overloopt in een vijver. Deze vijver loopt weer over in een wadi waar moerasbeplanting staat. Het verhoogde vlonder achterin is te bereiken door een dijkje waardoor je altijd met droge voeten door de tuin kunt.

Ruime tuin

Een bescheiden huis op een ruim kavel, dat schept mogelijkheden! De wens was een groene tuin met een knipoog naar de bollenvelden. Een grote vijver met vlonder accentueert het bijzondere huis. De vijver is natuurlijk aangelegd met inheemse (moeras)beplanting langs de oevers. Een den en treurwil brengen hoogte in de tuin. Een eik in de achtertuin staat midden in een ingezaaide bloemenweide. Rondom zijn inheemse struiken aangeplant met bessen voor de vogels, afgewisselt met vaste planten.

Bewonersprojecten

Bij bewonersinitiatieven om de buurt te vergroenen is er vaak ook budget voor begeleiding. In Amsterdam Noord hebben we onder andere het vergroenen van een gezamenlijk plein begeleid. We maakten een ontwerp, regelden de logistiek en inkoop en begeleiden de twee aanlegdagen. Ruim vijfentwintig bewoners en een zelfde aantal kinderen hielpen mee.

Dieren in de Tuin

In een minituintje in Amsterdam Zuid hebben we deze beekloop aangelegd. Ondanks het feit dat het in een gesloten bouwblok lag, is er binnen drie maanden al een salamander gesignaleerd. Kijk 'm eens zwemmen tegen de stroom in!

De eerste stap naar een ecologische kringlooptuin

We denken graag mee!